Staatsbon of niet?
4 september 2024
Na 1 jaar vervalt de fiscaal vriendelijke staatsbon.
Wat is een staatsbon ook alweer?
Dit is een schuldpapier voor een lening van een particulier aan de overheid. Je leent als het ware geld aan de overheid. De overheid belooft de centen terug te betalen op een vooraf vastgelegd tijdstip (na 1, 3, 5, 8 of 10 jaar). En met een vooraf bepaald vast rendement, de coupon. Op de coupon betaal je belastingen. De zogenaamde roerende voorheffing. Deze wordt meteen afgehouden bij de jaarlijkse uitbetaling van de coupon.
De roerende voorheffing bedraagt 30%. Het voorgestelde bruto-rendement wordt dus slechts voor 70% uitgekeerd.
Voor de succesvolle éénjarige staatsbon in 2023 uitgegeven door de Belgische schatkist werd uitzonderlijk de roerende voorheffing verminderd tot 15%. Zo leverde deze staatsbon netto 2,81% op 1 jaar op.
Is een staatsbon veilig?
Een staatsbon wordt als veilig beschouwd. Doch hangt dit af van de kredietwaardigheid van de uitgever. M.a.w. van de kwaliteit van het betrokken land. Dit wordt door gespecialiseerde ratingbureaus nauwlettend opgevolgd. Zo is de rating van België lager dan deze van bvb. Nederland maar hoger dan bvb. Turkije.
Zijn er alternatieven?
Kortlopende staatsbons zijn een prima aanvulling op de spaarrekening. Het combineert eveneens een veilig en vast rendement op korte termijn.
Zo levert de éénjarige staatsbon die in juni uitgegeven werd een netto-rendement van 1,96% op. Op 3 september is er een nieuwe uitgifte op 1 en op 10 jaar. Benieuwd wat de coupon zal zijn. Verwacht wordt dat deze lager ligt dan bij de vorige uitgiftes.
Loop je dan geen kans om aan koopkracht in te boeten?
Jazeker. Wetende dat de inflatie sedert september 2023 3,57% bedraagt…
De inflatie is evenwel dalende. Zo ook de rentevoeten. Als diversificatie zou je een langere termijncontract kunnen overwegen. Kasbons, termijnrekeningen, obligaties en spaarverzekeringen bieden mogelijks een uitweg.
Door het bos de bomen niet meer zien.
Een babbel kan veel oplossen. De koffie staat klaar.